Botox → Derfor bør botox være en del af din skønhedsrutine

Botox – lær mere om behandlingen!

Botox

Indlægget blev opdateret den 23. februar 2022

Vi har alle hørt om botox, og vi tror vi ved hvad det. Men hvis vi rent faktisk bliver spurgt om, hvad det er, hvor mange af os kan så give et grundigt og tilfredsstillende svar? Lets face it, ikke så mange af os. Når du har læst denne her artikel, kan du næsten kalde dig selv for en botox ekspert. Vi kommer ind på hvad botox er, hvad det kan, og hvorfor folk gøre brug af det. Det og meget mere kan du blive klogere på i denne artikel.

Hvad er Botox?

Botox er en forkortelse af giftstoffet botulinum toxin. De fleste af os kender botox som en kosmetisk indsprøjtning, der mindsker og reducerer synligheden af rynker, på det område hvor stoffet bliver indsprøjtet. Produktet bliver oftest indsprøjtet i furerne i panden, mellem øjenbrynene og omkring øjnene, da det er disse områder der i de fleste tilfælde bliver ramt af synlig aldring. Det går ind og reducerer evnen til, at musklerne kan trække sig sammen i netop de områder, det sprøjtes ind. Dette gør at huden glattes ud, og rynker bliver mindre synlige.
Botox har en muskellammende effekt, og det er denne effekt som bruges til at behandle rynker i ansigtet. Nu går det hen og bliver en smule kompliceret, men hang in there! Botox blokerer et signalstof, som nerverne i kroppen bruger til at sende signaler til bl.a. muskler. Dette gør, at nerverne ikke får givet de beskeder til musklerne, som de skal, så musklerne derfor ikke trækker sig sammen, og på den måde vil du være rynkefri!

Historien bag botox

Botox blev opdaget i 1987 af en tysk læge ved navn Justinus Kerner. Han gav botox det latinske navn botulinum toxin. Botox er faktisk et giftstof hvis det bliver brugt i store doser, men hvis det bliver brugt i de rette doser, er botox et stof der bruges til mange gode, innovative, og positive ting. Det har man efterhånden fundet ud af med tiden. I 1950’erne fandt man ud af, at stoffet hjælper spasmer såsom ukontrolleret blinken og ufrivillige spasmer i benene. Dette gjorde at der blev forsket i botox inden for den medicinske verden. Først i 1980’erne blev botox brugt til kosmetiske behandlinger. En kvinde med muskelspasmer bad sin læge, om at give hende en indsprøjtning i panden, fordi hun havde lagt mærke til, at det udglattede hendes ansigt. Dagen i dag er botox en af de mest populære behandlinger inden for den kosmetiske branche.

botox

Hvilke områder kan behandles med botox?

Botox kan behandle rynker og fine linjer stort set alle steder på ansigtet. Du kan danne dig et overblik over de mest behandlede områder her: 

 • Panden
 • Læberne
 • Browlift
 • Under øjnene
 • Armhulerne mod sved

Forundersøgelse og konsultation 

I Danmark skal man være 18 år gammel for at få foretaget en kosmetisk behandling. Hvis du ikke allerede er 18, må du vente lidt endnu. Det kan være der findes undtagelser for denne lov, hvis man er ledsaget af en voksen. I værste fald må du vente lidt endnu. Gode ting kommer til de tålmodige.
Inden behandlingen skal du til en indledende konsultation. Her vil du møde personalet på klinikken (eller hospitalet), og du vil tilmed møde din behandler. Her vil du kunne forventningsafstemme, og planlægge en dato for behandlingen. Dette er både godt for dig, og din behandler. Du vil kunne føle dig mere tryg idet du kan få svar på alle de spørgsmål du sidder inde med, og din behandler vil kunne undersøge din ansigts-struktur og vurderer hvorvidt og hvorledes i forhold til lige netop din ønskede behandling. 

Side note: I Danmark er der minimum 48 timers betænkningstid inden en kosmetisk behandling, og en botox behandling er ikke en undtagelse. Styrelsen for patientsikkerheds regler er nemlig, at man som patient skal til en konsultation mindst 48 timer inden en behandling. 

Hvordan foregår behandlingen?

Området der skal behandles bliver som det første grundigt rengjort. Derefter sprøjtes der små doser af Botox ind i muskulaturen, hvilket gør at musklerne lige under huden, bliver lammet. 

Behandlingen kan være ubehagelig og tidskrævende. Det tager omkring de 10-15 minutter at gennemføre en botox behandling. Du vil kunne mærke en mild rødme i nogle dage efter behandlingen. Du bør ikke massere eller gnide dig i ansigtet de første 24 timer efter behandlingen. 

botox

Efter din botox behandling

Efter din behandling vil du have små myggestik lignende hævelser omkring de steder, hvor nålen har været. De forsvinder dog igen indenfor for ganske få timer. 

Kan man træne efter en botox behandling?

Det er vigtigt at man efter en behandling venter 24 timer, inden man kaster sig ud i en anstrengende aktivitet eller træning. Det er også vigtigt at du ikke foretager dig noget intens med dit ansigt, hvis du har foretaget en botox behandling i ansigtet. Du må faktisk gerne have makeup på, men du skal sørge for at holde dig fra hård fysisk aktivitet. Det anbefales dog ikke at have makeup på.

Botox bivirkninger

Alle kosmetiske behandlinger kan forårsage bivirkninger og botox er ikke en undtagelse. Det er helt almindeligt at opleve let rødme, hævelse, blå mærker eller let kløe. Andre almindelige bivirkninger kan være hovedpine i de første par dage. Yderst sjældne bivirkninger er influenza lignende symptomer, eller allergiske reaktioner. Der er overordnede forhold, som taler imod behandlingen. Hvis du har en eller flere af følgende tilstande, anbefales det af sikkerhedsmæssige årsager, ikke at få foretaget en behandling:

 • Gravid eller ammer
 • Allergi overfor botulinum toksin, humant albumin, laktose, natrium succinate 
 • Sjældne neuromuskulære sygdomme
 • Medicin såsom aminoglykosider, penicillamin, quinine, calciumblokkere eller særlige blodfortyndende medicin 

Hvad koster det af få lavet botox?

Priserne for botox i Danmark varierer mellem 900 – 7.000 kroner per behandling, alt efter hvilken slags behandling, du skal have foretaget, hvor meget, og hvor.

Er botox det samme som filler?

Ofte forveksler folk botox med filler, men det er to vidt forskellige ting. Botox bruges til at lamme musklerne i det valgte område, imens filler er bruges til at få fylde og give volumen i det valgte område. Filler bruges ofte af folk der gerne vil have større læber eller mere fylde i ansigtet.

botox

Gør behandlingen ondt?

Det er meget individuelt, hvor meget ubehag folk føler under en behandling. Det er meget normalt at opleve lidt ubehag, og man vil naturligvis kunne mærke nålen, der bliver stukket ind i huden. Helt smertefuldt kan det ikke være, når så mange får det gjort.

Resultater af en botox behandling

Resultaterne af en botox behandling er ofte synlig efter 3-8 dage, men der kan gå 2-3 uger, før du kan se det færdige resultat. Effekten af en behandling varer i 3-4 måneder, og indsprøjtningen skal gentages flere gange årligt for at vedligeholde effekten. Den rynkefrie effekt har en tendens til at vare længere, hvis du får flere behandlinger, fordi musklerne bliver tyndere af inaktivitet. 

Er botox farligt?

Hvis du undrer dig lidt over det faktum at botox er et giftstof, så kan vi konstatere at det er korrekt. Men lad dig ikke skræmme. Det er et giftstof, der kommer fra bakterien Clostridium botulinum. Men det at botox er et giftstof, er ikke ensbetydende med at det er farligt eller giftigt. I små mængder er det harmløst. Det er nyttigt at bruge både til medicinske, såvel som kosmetiske behandlinger. Botox bliver også brugt til at behandle spastiske lammelser, skelen, problemer med sved og rynker.

Ødelægger botox mimikken?

Mange kan være bange for botox, da de er bange for, at det vil ødelægge deres mimik i ansigtet. Det er også helt forståeligt. Vi har nok alle set en person, som har fået lavet botox, hvor al mimikken simpelthen er væk. Det er der selvfølgelig risiko for, og det er derfor ekstremt vigtigt at vælge en god og autoriseret behandler. Hvis man får foretaget en behandling hos en autoriseret læge, er man sikret en behandling, hvor mimikken bevares. For at have et levende ansigt, hvor mimikken bevares, vil de fleste kosmetiske behandlere gøre brug af flere små doser, så muskulaturen kun dæmpes en smule.

Mister man al mimik efter en botox behandling?

Nej, du mister ikke al din mimik af at få foretaget en botox behandling. Botox blokerer de signaler, som nerverne sender til musklerne. Det vil sige, at den muskel der bliver påvirket ikke kan trække sig sammen. Så selvom man har fået en behandling mellem brynene, har man fortsat fuld kontrol over resten af ansigtet.

Er botox vegansk?

I dag er der mange danskere der lever som veganer, og derfor holder de sig fra at spise dyr samt at gøre brug af produkter, der indeholder noget fra dyr. Botox er som sagt en gift, og indeholder derfor ikke noget fra dyr. Det vil altså sige at det er vegansk. Med det sagt, så skal det dog pointeres at botox er et medicinsk produkt. Det er derfor blevet testet af på dyr, som så meget medicin jo er. Dette gøres af sikkerhedsmæssige årsager, og der kan være mange meninger og holdninger til det. Det er derfor helt op til den enkelte veganer, om de vil modtage en behandling eller ej.

botox

Hvor effektfuld er botox?

Botox er meget effektfuld. I løbet af blot tre til ti dage vil du kunne se resultatet af en behandling. Denne effekt vil ofte aftage tre til seks måneder efter behandlingen, og der er en masse faktorer der spiller en rolle i forhold til hvornår effekten vil aftage. De fleste vælger dog at foretage endnu en behandling, relativt kort tid før effekten aftager helt, for at vedligeholde resultatet.

Kan botox få mig til at se yngrer ud?

Det lyder måske som et ‘bold statement’ (udtales på engelsk) at botox kan få dig til at se yngre, men det er altså sandt. Jo ældre vi bliver, jo flere rynker og fine linjer får vi. Det er noget de færreste af os bryder sig om, og det er netop derfor det er gået hen og blevet en så populær behandling. Botox kan nemlig få dig til at se yngre ud.

Myter om botox

Botox giver dig ikke en ‘bedre’ hud. Dette er en myte. Hvis du vil have en bedre hud skal du drikke en masse vand, spise sundt, og investerer samt kontinuerligt bruge en god hudplejerutine med hudplejeprodukter der passer til lige netop din hud. Læs mere om hudtyper, hudplejeprodukter og hudplejerutiner.
Botox påvirker kun de muskler, der bliver behandlet. Det har ingen effekt eller positiv påvirkning på din hud. Det er også værd at vide at, det ikke mindsker pigmentfejl, bumser eller akne. Hvis du døjer med pigmentfejl, bumser eller akne skal du anskaffe dig en god serum.
Det er også en myte at botox kun er egnet til folk som er oppe i alderen. Du behøver ikke nødvendigvis være 50+ for at få foretaget en behandling. Der er som sådan heller ikke en bestemt alder, hvorpå man skal begynde med at få botox. Man siger dog at, jo tidligere du er ude, jo bedre, for så går du ind og forhindrer problemer i at opstå.

Botox i panden

Hvis du synes at rynker og fine linjer i panden er charmerende, you go girl (or boy). Men hvis du, som så mange andre, ikke bryder dig om rynker og fine linjer, så er der altså hjælp at hente. Botox i panden er en af de mest populære behandlinger, fordi den er så effektiv og hjælper med at genvinde et ydre udseende markant.

Hvordan virker behandlingen af rynker i panden med botox?

Botox i panden virker ved, at musklerne som bliver injiceret, slapper af. Dette gør, at huden udglattes og panderynkerne forsvinder helt.

botox i panden

De vigtigste fordele ved behandling af rynker i panden er følgende;

 • Du får en glattere hud i panden
 • Du kommer til at se friskere ud
 • Dit udseende kommer til at virke betydeligt yngre 

Botox i læberne / læbeløft (lip flip)

Du har helt sikkert hørt om filler i læberne. Men har du hørt om botox i læberne? Det har du højst sandsynligt ikke, for der er ikke sådan en ting som botox i læberne. Botox i læberne kaldes faktisk et læbeløft (lip lift på engelsk)
Botox i læberne (læbeløft) involverer den præcise placering af en lille smule botox langs overlæbe musklen. Dette afslapper området og giver læben et naturligt løft.

botox i læberne
læbeløft
liplift
lip lift

De vigtigste fordele ved botox i læberne er følgende:

 • Du får mega et flot og naturligt smil
 • Du slipper for at tage dig selv i ikke at grine og smile for meget
 • Du får et naturligt løft uden filler
 • Dine læber fremstår mere voluminøse

Hvordan virker behandlingen af botox i læberne?

Når man skal have botox i læberne, så hæmmer man nerveimpulserne til de muskler, som styrer overlæben. Dette gør, at musklerne slapper helt af, hvilket er med til at gøre, at tandkødet ikke er synligt når man smiler eller griner.

Efter denne behandling er der ikke en effekt med det samme. Effekten fremtræder først ca. 7-12 dage efter din behandling, og ført efter 14 dage kan du grine og smile så tosset du vil, uden at bekymre dig om dit tandkød er synligt. Effekten af botox i læberne holder i omkring 3-6 måneder afhængigt af mange forskellige ting. Det er dog anbefalet at vedligeholde resultatet med opfyldninger 1-2 gange årligt.

Botox browlift (øjenbrynsløft)

Har du også tunge øjenlåg og får du tit at vide at ser træt og nedtrykt ud? Heldigvis kan dette afhjælpes med en botox browlift behandling. Behandlingen går ind og løfter dine øjenbryn, og du vil dermed se friskere og mere imødekommende ud. Denne behandling er ikke kun egnet til folk med tunge øjenlåg – hvis du døjer med et øjenbryn, der er højere eller lavere placeret end det andet, så kan det nemt og hurtigt justeres med et øjenbrynsløft.

Hvordan virker behandlingen af botox browlift?

Der sidder to muskler i øjenbrynspartiet. Den ene muskel trækker øjenbrynene nedad mens den anden trækker dem opad. Her vil man gå ind og injicere botox i den muskel, der trækker nedad. Dermed vil musklen slappe af, og der vil ske et løft af øjenbrynene.
Effekten vil træde i kraft efter 14 dage, og resultatet vil holde i 3-6 måneder. Ligesom med alle andre botox behandlinger anbefales det, at du følger op på behandlingen 1-2 gange om året.

botox browlift
botox i panden

De vigtigste fordele ved øjenbrynsløft med botox er:

 • Du slipper for kirurgi og får et mere naturligt øjenbrynsløft
 • Du får samtidig også et løft af øjenlåg og kommer til at se friskere ud
 • Dit udseende kommer til at virke meget yngre

Botox under øjnene

Rynker og poser under øjnene er en lidt irriterende kombination, da det nemt kan få dig til at se ældre og træt ud. Slemme rynker under øjnene og en behandling med botox kan få dit ansigt til at se yngre og mere veloplagt ud, and who wouldn’t want that?

Hvordan virker behandlingen af botox under øjnene?

Denne behandling er ikke blot smertefri, den er også ekstremt effektuld. Dine rynker under øjnene vil være meget mindre fremtrædende, og du vil se langt mere frisk og imødekommende ud. Det går ind og genskaber et strålende og ungdommeligt look.

Du bliver injiceret med en tynd nål under øjnene, og aktiviteten af musklerne under huden vil nedsættes. Du vil hermed efterlades med et glat, frisk og imødekommende udtryk. Resultatet vil holde i cirka fire måneder, og derefter vil det stille og roligt begynde at aftage. En kæmpe fordel ved behandlingen af botox under øjnene er, at gentagne behandlinger vil gøre rynkerne permanent mindre synlige, fordi din hud få mulighed for at regenerere og du vil dermed fremstå smukkere og yngre. Behandlingen går ind og midlertidigt forhindrer musklens sammentræning, og musklen vil derfor slappe af. Når du gentager behandlingen vil det gradvis blive svære og svære for musklen at opnå en høj aktivitet igen, hvilket betyder, at det bliver sværere og tager længere tid at kreere nye rynker.

Botox under øjnene

De vigtigste fordele ved botox under øjnene 

Omvendt af hvad mange måske frygter, så kan man med botox få meget naturlige resultater. Det er ikke sådan at du pludseligt ligner et helt andet menneske, eller se flere årtier yngre ud. Huden vil blot fremstå mere frisk og naturlig. Du vil ligeledes bevare din naturlige mimik og ikke pludseligt bliver helt stiv og fastlåst i ansigtet.

Botox mod sved

Ekstrem svedtendens fra armhuler, som også bliver kaldt axillær hyperhidrose, er en lidelse der rammer 1-2% af befolkningen, og er dermed et ret almindeligt problem. Dette kan nogen være et så stort problem, at det er nødvendigt at skifte tøj op til flere om dagen. Nogle er også nødt til at gå i bestemte farver tøj for at gemme svedpleterne og samtidig benytte sig af hygiejnebind i armhuler for at mindske fugten fra armhulerne.

Ekstremt svedtendens (axillær hyperidrose) kan på mange måder være socialt invaliderende, idet at nogle isolerer sig fra omverdenen. Mange går også med en formodning om at der ikke kan gøres noget ved problemet, og de lever derfor med ekstrem svedtends i mange år, før de søger hjælp og rådgivning. Sådan behøver det overhovedet ikke at være. Der findes faktisk gode og effektive behandlinger mod svedige armhuler.

Hvorfor sveder man?

Først og fremmest skal vi forstå hvorfor vi sveder, for så at kunne forstå behandlingen af botox mod sved. At svede er kroppens måde at styre samt regulerer kropstemperaturen på. Hvis du for eksempel har rigtig meget tøj på, så vil din svedproduktion øges. Det omvendte er naturligvis tilfældet, når man fryser. Her vil din krops svedproduktion mindskes, og man tager ekstra med tøj på for at få varmen igen.

Hvad skyldes ekstrem svedtendens fra armhulerne (axillær hyperhidrose)?

Døjer man med øget svedproduktion fra armhulerne skyldes det en overproduktion af sved fra svedkirtlerne. Man kender faktisk ikke den eksakte årsag til, hvorfor nogle mennesker døjer med overdreven svedtendens – men meget tyder på, at kommunikationen mellem nervesystemet og svedkirtlerne er for kraftigt. Det betyder at svedkirtlerne får alt for kraftige signaler fra nervesystemet om at øge produktionen af sved.
Genetik og arv har naturligvis en stor betydning. Folk med ekstremt svedtendens fra armhulerne har et eller flere familiemedlemmer, som også døjer med svedtendens i mildere eller sværere grad.

botox mod sved

Behandling af sved med botox

En af de bedste og mest udbredte behandlinger mod ekstrem svedtendens er at ‘ødelægge’ kommunikationen mellem nervesystemet og svedkirtlerne. Dette kan gøres med botox, visatabel, azzelure og dysport.

Botox er jo en gift, men helt eksakt er det en nervegift. Denne behandling virker ved at blokere kommunikationen mellem nerveenderne og svedkirtlerne. Når kommunikationen er brudt, modtager svedkirtlerne ingen form for stimulus fra nervesystemet og resultatet er, at svedkirtlerne holder op med at producere sved. Det er derfor en ekstrem effektiv og potent behandling.

Hvordan foregår behandlingen af sved med botox?

Behandlingen foregår ved, at der med ultra små botox injektioner, forsigtigt vil injiceres under huden i armhulerne, hvor det virker lokalt og direkte på svedkirtlerne. Behandlingen er mild, og tager typisk omkring 20 til 25 minutter at udføre.

Hvornår ses effekten efter en botox behandling?

Virkningen indtræder gradvist i løbet af 7-14 dage. 

Hvor længe holder resultatet efter en behandling?

Det er individuelt, hvor længe effekten holder. Det mest almindelige er, at effekten holder 8-12 måneder, men hos nogen holder effekten kortere, mens andre oplever, at effekten holder i mere end 1 år. 

Skal behandlingen gentages?

Ja, effekten af botulinum toxinet (botox) forsvinder gradvist efter behandlingen. For at holde effekten ved lige skal behandlingen derfor gentages. For at undgå at sved problemerne vender tilbage, kan det være en fordel at gentage behandlingen inden effekten af forrige behandling forsvinder helt. Det er derfor en god ide at bestille tid til næste behandling i god tid, så du ikke skal være generet af svedgenerne.

Kilder:

 • Roskildeprivathospital.dk
 • Cerix.dk
 • Netdoktor.dk
Ingen Kommentarer Endnu

Kommentér

Your email address will not be published.