Øjenbrynsoperation → Alt du bør vide samlet et sted!

Øjenlågsoperation → Det skal du være opmærksom på

øjenlågsoperation øjenlågsløft øvre øjenlågsoperation nedre øjenlågsoperation

Indlægget blev opdateret den 1. marts 2022

Nogle af os er født med tunge øjenlåg, mens andre får tunge øjenlåg når vi kommer op i alderen. Tunge øjenlåg kan være super charmerende og intimiderende, men tunge øjenlåg kan også få os til at se trætte og ældre ud. Hvis dine øjenlåg er af slagsen der får dig til at se træt og ældre ud, så er denne artikel lige noget for dig. En øjenlågsoperation er et kosmetisk og kirurgisk indgreb, som går ind og mindsker tunge øjenlåg samt giver et forbedret og mere friskt udseende. Bliv klogere på årsager til tunge øjenlåg og hvad man kan gøre for at behandle tunge øjenlåg.

Hvad er øjenlågsoperation?

Vores øjenlåg bliver styret af en muskel, der holder vores øjenlåg oppe. Tunge øjenlåg skyldes at den muskel der holder øjenlåget oppe, bliver slap og løs. 
En sådan operation går ind fjerne tunge øjenlåg og poser under øjnene. Måden det bliver gjort på er ved at fjerne væv og hud fra både øvre og nedre øjenlåg. Man skelner nemlig mellem en øvre øjenlågsoperation og nedre øjenlågsoperation. Der skelnes mellem to typer af øjenlågsoperationer, nemlig øvre øjenlågsoperation og nedre øjenlågsoperation.

Hvorfor få foretaget en øjenlågsoperation?

Som sagt kan en øjenlågsoperation gå ind og fjerne tunge øjenlåg og poser under øjnene som får dig til at se både træt og nedtrykt ud. Med en øjenlågsoperation får du et frisk og mere imødekommende udtryk. Sagen er den at vi med alderen mister en del af vores elasticitet i huden. Dette kan give os et overskud af hud, fedt, og muskel, hvilken giver os tunge og hængende øjenlåg, samt poser under øjnene. 

Hvordan foregår en øjenlågsoperation?

En øjenlågsoperation tager omkring 1 time at udføre. Alt afhængig af hvor mange øjenlåg der skal behandles, kan det tage længere tid. Operationen foregår som regel også i lokalbedøvelse. 

Mange kan have en formodning om at operationen kan får mørke rande omkring øjnene til at forsvinde, men det er altså ikke tilfældet. Indgrebet går kun ind og reducerer skygger, som dannes af store poser under øjnene. En øjenlågsoperation går heller ikke ind og fjerner rynker ved øjenkrogen, det er derfor heller ikke utænkeligt at kombinere en øjenlågsoperation med botox, fillers og måske endda laserbehandlinger. 

Forundersøgelse

Før din operation vil du komme til en uforpligtende forundersøgelse. I Danmark skal man være mindst 18 år gammel for at få foretaget en kosmetisk operation.
Til din forundersøgelse vil du få mulighed for at møde din kirurg samt personalet på klinikken / hospitalet. Det kan være super rart at få ansigt på personen som skal udføre indgrebet på dig, samt at være bekendt med omstændighederne. Til din forundersøgelse vil du blive grundigt informeret om indgrebet, og du vil få mulighed for at forventningsafstemme med din kirurg. 

Det er ikke anbefalet at få foretaget en øjenlågsoperation hvis:
 • Har en BMI over 30
 • Døjer med komplikationer med hjerte, kredsløb og lunger
 • Har type 1 diabetes 
 • Har epilepsi med anfald 
øjenlågsoperation
øjenlågsløft
nedre øjenlågsoperation
øvre øjenlågsoperation

Selve operationen (nedre øjenlågsoperation)

En øjenlågsoperation er et indgreb, der tager omkring 1 time at udføre. Indgrebet foretages oftest i lokalbedøvelse, men det kan også foretages i fuld narkose. 

Under operationen ligger du med lukkede øjne. Hvis du kun skal have foretaget et indgreb der går ind og fjerner fedt overskud under øjnene – og ikke overskud af hud og muskler – kan fedtet faktisk fjernes fra indersiden af det nederste øjenlåg ved et snit i slimhinden. Men hvis der derimod er tale om et hudoverskud og overskud af muskler, så vil snittet blive placeret lige under øjenvipperne og i siden ud i en smilerynke. I det man snittet er blevet lavet, vil huden løsnes og og det vil den underliggende muskulatur også. Området bliver naturligvis syet med en tråd, som fjernes efter ca. 1 uge. 

Ved en nedre øjenlågsoperation går kirurgen ind og fjerner overskydende hud og fedtdepoter (hvis de er der), da det er disse fedtdepoter som kan poser under øjet.
I forholdsvis mange tilfælde kan det gå hen og blive nødvendigt at sy musklen op for at give dig et friskere udtryk. 

 • Nedre øjenlågsoperation behandler poser under øjnene ved at fjerne fedtvæv
 • Der bliver foretaget et snit på indersiden af øjenlåget eller lige under øjenvipperne. Også her kan der blive fjernet overflødig hud. 

Selve operationen (øvre øjenlågsoperation)

Ved en øvre øjenlågsoperation går kirurgen ind og fjerner overskydende hud fra øjenlågene. Der vil i de fleste tilfælde også blive fjernet bagvedliggende fedtdepoter. Operationen er ret simpel, og helingstiden efterfølgende er ganske nem og hurtig overstået. Der placeres et snit i øjenlågets naturlige hudfolder, hvilket gør at arrene ikke bliver synlige. Det er der nemlig en del mennesker der godt kan bekymre sig. 

 • Øvre øjenlågsoperation blive lavet oftere end nedre øjenlågsoperationer 
 • I de fleste tilfælde foretages et snit i en hudfold over øjet. Den overflødige hud, og i nogle tilfælde muskulatur og fedtvæv, bliver fjernet for at mindske tunge, hængende øjenlåg. 
 • I de fleste tilfælde bliver øjenlågsoperationer udført i kombination, men en øjenlågsoperation kan også udføres enkeltvis. 
 • Det lille sår syes naturligvis sammen med en tynd tråd. 

Ligesom med en nedre øjenlågsoperation, så skal du ved en øvre øjenlågsoperation også lokalbedøves, men i forbindelse med en øvre øjenlågsoperation kan det svie lidt – det er dog hurtigt overstået. Lokalbedøvelsen mindsker blødninger og fungerer lidt som smertestillende efter operationen.  Lige så snart bedøvelsen virker vil kirurgen gå i gang med operationen. 

Du vil ligge med lukkede øjne under operationen. Den overskydende hud vil bliver fjernet sammen med en stribe muskel. Herefter vil man gå ind og fjerne muskulaturen. Snittet vil blive syet sammen med en tynd tråd, som fjernes efter 1 uge. Arret i forbindelse med en øvre øjenlågsbetændelse vil blive placeret i øjets globelinje og strækker sig typisk til smilerynkerne. 

Efter operationen

Efter operationen vil både din kirurg og din sygeplejerske sætter dig ind alle de forholdsregler, du skal være opmærksom på i tiden efter operationen. Det er vigtigt at du holder dig i ro, og ligger højt med hovedet. 

Mange klinikker og hospitaler tilbyder en kontrol 3-6 måneder efter operationen, for at tjekke op på at alt er som det skal være 

øjenlågsoperation
øjenlågsløft
nedre øjenlågsoperation
øvre øjenlågsoperation

Forholdsregler efter øjenlågsoperation 

Du kan faktisk starte på arbejde få dage efter din operation. De fleste vil dog være lidt hævede og opleve misfarvninger., og venter derfor 1-2 efter operationen før de vender tilbage til arbejdet. Det er super vigtigt at du undgår fysisk krævende aktiviteter i ca 2-4 uger efter din operation. 

Bivirkninger af en øjenlågsoperation

Som med alle andre kosmetiske indgreb kan der forekomme bivirkninger. Bivirkninger i forhold til en øjenlågsoperation er følgende:

 • Dine øjne kan være følsomme overfor lys og de kan samtidig føles tørre, det ville derfor være en god ide at bruge solbriller i tiden efter operationen. 
 • Du kan ikke bruge kontaktlinser først efter en måned
 • Hvis du skal have foretaget denne operation, så ville det være en god ide at tage 5-10 dage fri
 • Dine øjne vil højst sandsynligt være blå i perioden efter din operation, dette vil dog forsvinde igen efter et par uger. Med det sagt, så bør du altså undgå aktiviteter som øger blodtrykket. 
øjenlågsoperation
øjenlågsløft
nedre øjenlågsoperation
øvre øjenlågsoperation

Mulige komplikationer

Følgende mulige komplikationer kan opstå, men det er yderst sjældent.

 • Blodudtrædninger i huden omkring øjnene
 • Tørhed i øjnene som typisk forsvinder efter nogle uger
 • Nedsat følsomhed af øjenvipperne
 • Infektion
 • Postoperativ sårinfektion 

Resultater af en indgrebet

De fleste der får foretaget en øjenlågsoperation er tilfredse med resultatet. Med det sagt, så vil området omkring dine øjne højst sandsynligt være misfarvet og hævet i 1-2, og det er vigtigt at du ikke dømmer resultatet på baggrund af disse faktorer. Når vi skriver at området omkring dine øjne kan være misfarvet og hævet i 1-2 så er vi mennesker naturligvis forskellige og vi heler forskelligt. For nogle kan hævelsen aftage efter blot 1 uge mens andre skal gå i flere uger med hævelser.
Det hjælper dig at sove med hovedet højt samt at bruge noget koldt på øjnene, specielt i timerne efter operationen.
Nogle vil have behov for at bruge salve og øjendråber i et stykke tid efter operationen. Du er også i stand til at se tv igen efter 1-2 dage. Resultatet af en øjenlågsoperation er langvarigt. 

Hvordan ser man ud efter en øjenlågsoperation?

Når du får foretaget en øjenlågsoperation vil du ikke se super godt ud lige efter indgrebet, hvilket også er forventet. Arrene vil bliver placeret så de følger de naturlige linjer omkring øjnene. I løbet af de første 3 måneder vil arrene være lyserøde og forholdsvis synlige. Med tiden vil de blive blege og til sidst vil de falde i et med den omgivende hud. 

Er en øjenlågsoperation det rette valg for dig? 

Mange kan tro at de har behov for en øjenlågsoperation, men det er ikke altid tilfældet. Nogle mennesker som føler sig generet af tunge øjenlåg, kan faktisk have et lavtsiddende øjenbryn som giver illusionen af tunge øjenlåg. I dette tilfælde giver en øjenlågsoperation ikke mening at få foretaget, men i stedet kunne der foretages et øjenbrynsløft eller et pandeløft. Din kirurg vil i forbindelse med din konsultation undersøge hvad lige netop du har brug for.
Vi har også skrevet om botox, læber, og fedtsugning hvis du kunne være interesseret i disse.

Kilder

 • Sunhed.dk
 • Cerix.dk
 • Roskildeprivathospital.dk
 • Aleris-Hamlet.dk
Ingen Kommentarer Endnu

Kommentér

Your email address will not be published.