Selvbruner → Dette skal du vide for den bedste sommerkulør !

Selvbruner – Din guide til en lækker sommerkulør!

Indlægget blev opdateret den 23. marts 2021 af Beauty Living

Kender du også alt til den danske vinterbleghed? For den nordiske hud er det ofte standarden, da blegheden gennemsnitligt varer 10 ud af de 12 måneder om året. Der er heldigvis hjælp af hente! Selvbruner kan hjælpe dig med at få en varmere kulør frem i din hud. Hvis du jævnligt gør brug af selvbruner for at føle dig frisk og brun i huden, så kan du faktisk snyde dig til en lækker sommerkulør – og det er hele året rundt.

Det kan dog godt virke uoverskueligt og svært at bruge selvbruner. Hvem har ikke hørt om veninder eller bekendte, der har fået pletter og streger over hele kroppen, fordi de har været for hurtige med påføringen, eller har begået en af de klassiske fejl? Det kan også være, at du selv har prøvet at få et underligt skær, hvor kuløren minder mere om orange end solbrun, efter at have brugt en for mørk selvbruner?

Det handler overordnet om at finde den rette selvbruner til dig, og så skal du også kende den rette teknik, når du skal påføre den på krop og ansigt. Vi guider dig igennem de forskellige typer af selvbruner på markedet, hvordan de skal påføres hver især, samt vores anbefalinger af de mærker, vi synes gør det bedst. Derudover giver vi dig også nogle tips og tricks til at få det bedste ud af din selvbruner, og så gennemgår vi selvfølgelig også, hvordan du undgår de klassiske fejl, så du ikke ender med at blive orange, når du går efter en gylden eller brun kulør.

Vigtig huskeregel!

Her får du en vigtig huskeregel, hvis det er første gang, at du kaster dig ud i at bruge selvbruner: Det bedre at påføre selvbruner over flere dage for at bygge farven op, til du opnår den ønskede farve, frem for at du bliver for mørk ved den første påføring, fordi du gerne vil se resultater med det samme. Vær tålmodig og omhyggelig, uanset hvilken type selvbruner, du ender med bruge.

Hvad er selvbruner?

En selvbruner er først og fremmest farve, der lægger sig på huden i det øverste hudlag. Det er molekylen dihydroxyaceton, der forkortes DHA, som giver den flotte brune farve til huden, der kommer fra selvbruneren. Molekylen reagerer med de hudceller, der ligger i det øverste hudlag, og det er også derfor, at farven ikke holder så længe, da det er de øverste hudceller, der hurtigst bliver udskilt fra kroppen Ægte farve, der kommer fra solens stråler, ligger nemlig dybere i ens hudlag. For meget sol, enten udendørs eller ved brug af solarie, kan skade huden og give alvorlige celleskader. Selvbruner er derfor et godt alternativ, da du ikke skader huden ved at give den en flot kulør med denne frem for sollys.

Forskellige typer af selvbruner

Selvbrunere kan fås i flere nuancer, så du skal vælge en, der passer bedst til din egen hudtone. Hvis du eksempelvis er mørk i huden, så giver det mening at vælge en mørkere nuance, frem for hvis du er lysere i huden, så bør du vælge en lys selvbruner. Derudover findes der også forskellige typer af selvbruner, alt efter hvilken effekt du ønsker, samt hvor sikker du føler dig i brugen af selvbruner generelt, da nogle typer kræver mere teknik end andre, når de skal påføres.

Der findes både selvbruner, som er lavet til hele kroppen, men der findes også selvbruner, som er lavet specifikt til ansigtet. Vi anbefaler, at du køber en selvbruner, der er beregnet til det område, hvor du vil bruge den. Selvbruneren skal derudover passe til dine ønsker og behov i forhold til farve og dækning, og hvorvidt du vil opnå en mere gylden kulør med det samme, eller om du mere sikkert vil bygge farven op over et par dage.

Det gælder altså om at finde den type af selvbruner, der fungerer bedst for dig. Det gælder både i forhold til det, som din hud tager bedst imod, men også i forhold til, hvordan du ønsker at påføre din selvbruner. Selvbruner findes blandt andet som spray, lotion, mousse og doseringsdråber til din almindelige creme. Vi gennemgår de forskellige selvbrunere indenfor hver kategori, så du kan vurdere, hvilken type af de forskellige selvbrunere, som opfylder dine behov bedst.

Er det godt at bruge selvbruner?

Der er mange gode grunde til at bruge selvbruner. Du mindsker først og fremmest risikoen for alvorlige celleskader fra den oprindelige sol (eller kunstige sol i solariet), og samtidig får du også et flot og meget naturtro resultat, når du kender til den rette måde at påføre selvbruneren på. Hvis du på samme tid også undgår alle de klassiske fejl i forhold til forberedelse, påføring og vask efterfølgende, så burde du kunne opnå en lækker kulør forholdsvist hurtigt – og det er helt uden at skade din hud. Det er altså muligt at opnå en lækker kulør hele året rundt, særligt hvis du påfører selvbruner i de 10 måneder, hvor vinterblegheden normalt har overtaget vores hud.

Hvor længe holder farven?

Alt efter hvilken selvbruner du har valgt, samt hvilken hudtype du har, så vil farven som udgangspunkt holde i tre til fire dage. Derefter giver det mest mening at skrubbe den resterende farve af og begynde forfra med påføringen, så du ikke ender med at have et gammelt lag selvbruner på, som kan give den særlige orange glød frem for den gyldne.

Det er også vigtigt, at du fugter huden særligt godt i dagene mellem de forskellige påføringer, da det er med til at holde på farven i længere tid. Det giver huden en særlig glød, når den er fugtet, og du kan også vælge at smøre hele kroppen ind i olie for at opnå en fornemmelse af ægte sommerkulør.

Find din type af selvbruner!

Der findes mange forskellige typer af selvbrunere, så det er op til dig at vurdere, hvilken slags selvbruner der kan opfylde dine behov og ønsker. Du kan få alt lige fra selvbrunere, som giver din hud en øjeblik farve, til helt almindelige selvbrunere, som vil påføre din hud mere farve over tid.

Når du har taget en beslutning om styrken af din farve, hvilket også er afhængig af din hudtone, så kan du beslutte dig for konsistens. Her kan du få alt lige fra spray, lotion og mousse til doseringsdråber, som du kan bruge i dine normale cremer (dette gælder både i cremen til din krop, men også til dit ansigt).

Husk!

Uanset hvilken type selvbruner du vælger, og selvom din hud bliver mere brun af denne, så er du altså ikke beskyttet mod solens stråler. Derfor bør du også altid gøre brug af solbeskyttelse, når du bevæger dig ud i solen, så du ikke bliver forbrændt.

Herunder gennemgår vi nogle de forskellige typer af selvbruner, så du kan blive klogere på, hvilken type der vil give mening for dig at bruge. De typer af selvbruner, som vi gennemgår, er følgende:

 • Spray
 • Lotion
 • Mousse
 • Doseringsdråber
 • Selvbrunermasker og selvbrunerservietter, og selvom vi ikke gennemgår dem i denne guide, så fortæller vi lidt om disse to typer senere under tips og tricks.

Spray

En spray med selvbruner er til dig, der ønsker en øjeblik farve. Ved at bruge spray lægger farven sig som et fint lag henover huden, uden at du behøver decideret at påføre den. Denne type selvbruner giver et hurtigt resultat, som er synligt allerede fra første påføring. Hvis du formår at påføre den korrekt, så vil du få et virkelig fint resultat. Da spray nemt kan ramme andre overflader, så påfør den eksempelvis i din brusekabine eller andre steder med overflader, der nemt kan vaskes af. Pas på at sprayen ikke løber på din hud, da du så risikerer at få striber af det.

James Read
– Gradual Tan H2O Tan Mist 30 ml

Fantatisk fugtspray med selvbruner effekt, som indeholder rosenvand. Sprayes dagligt og opbygger en flot kulør gradvist. Rosenvandet bidrager til at mindske ældning.

DKK 79,00

Biotherm –
Solaire Tan & Tone Autobronzant

Ønsker du en selvbruner spray der er let at påføre, er denne ideel. Den har en forstøvende pumpe, som gør det nemt at styre. Den er uden parabener og har en frisk havduft.

DKK 199,00

Lotion

Selvbruner kan også fås som lotion, der skal smøres ud på kroppen. Ønsker du et naturligt look med en gylden glød, der udvikles over tid, så kan en lotion anbefales. Du skal dog have godt styr på din påføring, da du ikke på samme måde kan se, hvor du allerede har påført selvbruneren.

Vita Liberata
– Self Tanning Gradual Lotion

En self tanning lotion som gradvist opbygger effekten. Samtidig blødgøre og fugter den din hud. Gløden holder i op til 7 dage og er økologisk, parabene- og alkoholfri.

DKK 165,00

Clarins
– Self Tanning Cream 150 ml

En cremefarvet selvbruner som giver dig en gylden kulør. Den er nem at smøre på og inderholder rene og udsøgte kakaoekstrakter.
Den har en blomstret duft og hjælper til at hindre din hud i at ældes.

DKK 310,00


Mousse

Denne type selvbruner er mousse, der kan påføres med en selvbruner handske. Hvis du går efter et mere naturligt look med en gylden glød, som udvikler sig stille og roligt efter, at du har påført det, så er en mousse perfekt til dig. Du kan se, hvor du har påført selvbruneren, så det ikke kommer ud over det hele. Her er det vigtigt, at du fordeler et jævnt lag på huden, og fordeler selvbruneren i cirkulære bevægelser, så du undgår at få striber efterfølgende.

Vita Liberata
– Invisi Foaming Tan Water

En hurtig absorberende selvbruner, der er nem at tage på. Med denne undgår du farver på tøjet og ingen duft af self tan. Den giver en smuk og naturlig glød og indeholder ingen parfume eller alkohol. Udvikler sig over 4-6 timer.
Farven er Light/Medium.

DKK 290,00

Vita Liberata
– Invisi Foaming Tan Water

Er magen til ovenstående selvnruner mousse. Denne giver dig blot en mørkere glød.

Farven er Medium/Dark.

DKK 290,00


Doseringsdråber til creme

Disse dråber består af meget koncentrerede dråber af selvbruner, som du skal blande op med dine normale cremer. Doseringsdråber kan altså både blandes op med en bodylotion, kropsolie eller en ansigtscreme, alt efter hvor på kroppen du ønsker at påføre din selvbruner. Disse dråber passer godt til dig, hvis du ønsker en frisk sommerglød, men ikke ønsker alt for meget farve. Netop fordi selvbruneren er i dråbeform, så er det lettere at styre farven. Doseringsdråber giver dig et solkysset og naturligt look.

Biotherm
– Solaire Aqua Gelee Serum

Mix den sammen med din daglige dagcreme rutine og opnå en smuk og naturlig glød. Samtidig bidrager den øjeblikkelig med fugt og en strålende hud. Den er parabenefri.

DKK 199,00

Meraki
– Self Tan Drops 100 ml

Bland 4-6 af disse self tan drops i din ansigts eller bodylotion og få en smuk glød. Indeholdet er økologisk og passer til alle hudtyper – i både ansigt og på kropnne.

DKK 200,00

Guiden til påføring af selvbruner

Afhængigt af hvilken type selvbruner, du vælger at gøre brug af, så findes der forskellige påføringsmetoder til disse. Hvis du eksempelvis bruger en mousse, så anbefaler vi, at du altid bruger en handske, som du kan påføre moussen på for derefter at smøre det ud på huden. Her bestemmer du selv, om du vil starte oppe eller nede fra. Når du tager handsken af efter brug, så husk at påføre lidt farve på dine håndrygge, så overgangen fra dit håndled ikke ser alt for opsigtsvækkende ud. Hvis du ønsker at benytte handsken til påføring i ansigtet, så smør selvbruneren ud i små cirkler, så du ikke får for meget produkt på huden.

Vælger du eksempelvis at bruge doseringsdråber i en creme eller i en olie, så kan du sagtens smøre det ud med hænderne. Du skal bare huske at fordele produktet, som du plejer. Husk også at vaske dine hænder, hvis du har været i direkte kontakt med selvbruneren, da du kan risikere, at du ender med at have orange håndflader efterfølgende.

Ved påføring af selvbruner skal du være ekstra omhyggelig med at få farven påført ordentligt ved hæle, knæ og albuer, da den tørre hud, der ofte er at finde på disse kropsdele, tager mere imod farven end resten af din krop. Så sørg for at tjekke, at du har smurt farven pænt ud, så du undgår de famøse striber.

Guiden til påføring af selvbruner er

 • Forberedelse inden påføring
 • Påføring af selvbruner
 • Når selvbruneren skal tørre

  Forberedelse inden påføring

  Før du gang i gang med at påføre din udvalgte type af selvbruner, så er det essentielt, at du starter med at forberede dig – og det må allerede gerne være et par dage før, du ønsker at påføre selvbruneren. Hvis din hud eksempelvis er ujævn og livløs i forvejen, og du så påfører selvbruner, så forbliver den også sådan, selvom du har påført produktet.

  Først og fremmest skal du eksfoliere din hud, altså give din krop en god omgang skrubning for at gøre den klar til selvbruneren. Dette er for at fjerne alle de døde hudceller, der ligger i det øverste hudlag, så du får en jævn overflade at påføre selvbruneren på. Her skal du også være særligt opmærksom på hæle, knæ og albuer, da disse kropsdele ofte er ekstra tørre, og derfor kan ende med at optage farven på en uhensigtsmæssig måde.

  Efter en god skrubning af kroppen, så anbefaler vi, at du bruger en god og fugtgivende bodylotion på hele kroppen – og gerne hver dag i et par dage, inden du ønsker at påføre selvbruneren. På den måde har du sikret, at din hud er jævn, velfugtet og klar til din selvbruner. Hvis du har behov for at barbere dig eller vokse steder på din krop, så skal det gøres mindst 24 før, at du har tænkt dig at påføre selvbruneren.

Påføring af selvbruner

Det er vigtigt, at du sikrer dig, at din hud er helt tør, inden du går i gang med at påføre din udvalgte selvbruner. Hvis du vælger at påføre den i dit badeværelse, så sørg for at der ikke er for fugtigt, da det kan påvirke din påføring. Når du skal påføre din selvbruner, så hellere læg flere tynde lag af selvbruner, frem for at bruge et for tykt lag til at starte med. Derudover så anbefaler vi, at du altid bruger lange strøg, da det giver det flotteste resultat.

 • Når kroppen skal smøres ind i selvbruner, så kan du gøre det på følgende måde:
  Hvis du har valgt en selvbruner, der skal påføres med handske, så gør du den klar, og ellers fordeler du bare en smule selvbruner i hånden.
 • Smør dine fødder ind og kom godt ind mellem tæerne. Du kan efterfølgende fjerne overskydende selvbruner fra neglene, så du undgår pletter.
 • Herefter påfører du selvbruner på den nederste del af dine ben. Husk at smøre både foran og bagved.
 • Efterfølgende smører du dine lår, og så har du påført hele underdelen af din krop med selvbruner.
 • Nu skal du påføre selvbruneren på din overkrop, indtil du når til halsen og tæt ved armene.
 • Når du efterfølgende smører dine arme ind, så start på ydersiden, og smør herefter armhulerne og indersiden af armene.
 • Så tager du en smule selvbruner på håndryggen (og hvis du har haft handske på, så fjerner du selvfølgelig den), gnubber hænderne sammen, og så smører du hænderne ind. Husk at komme godt ind mellem fingrene også.
 • Hvis du ønsker et mere intenst lag af farve, så kan du påføre flere lag på kroppen, men du skal vente cirka 10 minutter, fra da du påførte seneste lag, til at du lægger et nyt lag på.

Når ansigtet skal smøres ind i selvbruner, så kan du gøre det på følgende måde
 • Da dit ansigt rent naturligt er lysere end din krop, så kan det være en god idé at blande din selvbruner med en lille smule body lotion, inden du går i gang med påføringen. Dette er dog en vurderingssag alt efter farven på den type selvbruner, du har valgt at bruge.
 • Begynd ved at påføre lidt body lotion ved hårgrænsen, så du undgår misfarvning i det område.
 • Herefter smører du ansigtet ind i selvbruner med cirklende bevægelser. Undgå øjenlågene indtil videre.
 • Efter at du har påført selvbruneren i ansigtet, så kan du tage en lille smule bodylotion på hænderne og smøre dine øjenlåg med dette – så får de ikke en alt for kraftig farve, da de bliver blandet med farven fra selvbruneren på dine hænder.
 • Du kan bruge en vatpind til at tørre lidt af over øjenbrynet, så de ikke bliver plettede af farven.
Når selvbruneren skal tørre

Det er vigtigt, at du grundigt vasker dine hænder, så du ikke ender med de såkaldte orange håndflader. Dette er en begynderfejl hos mange, så det bør du være opmærksom på. Derudover anbefaler vi, at du undgår alle former for væske, mens du er smurt ind i selvbruner, da både vand og sved kan lave striber i farven eller i værste tilfælde fjerne den helt. Tandbørstning og lignende bør også vente, indtil du er helt tør, ellers vil det fjerne farven omkring din mund. Vent gerne i op til 8-12 timer, før du går i bad og vasker det resterende selvbruner af

Undgå de klassiske fejl

Det er ofte de samme fejl, der bliver begået, når man skal påføre selvbruner uden den store erfaring. Derfor har vi opsummeret herunder, hvilke fejl du bør undgå, så du opnår de bedste resultater med din udvalgte selvbruner.

 • Fjern din tørre hud
 • Fugt din hud i et par dage
 • Fordel farven ordentligt
 • Vask dine hænder
 • Husk at bygge farven op

Fjern din tørre hud

Det er, som tidligere nævnt, essentielt at du fjerner din tørre hud, inden du påfører selvbruner. Da selvbruneren lægger sig ovenpå din hud, så vil den netop ligge der, hvor der er tør hud, og så vil farven blive markant tydeligere her end andre steder på din krop. Du kan med fordel bruge en skrubcreme eller en skrubbehandske til at fjerne dine døde hudceller. Hvis du har en sart hud i ansigtet, der ikke tåler skrubbekorn, så kan du bruge en peeling maske til at fjerne de døde hudceller.

Fugt din hud i et par dage

Det er vigtigt, at du fugter din hud hver dag i et par dage, inden du påfører selvbruneren. Ved at gøre dette, samtidig med at du har fjernet den tørre hud, så er det nemmere at fordele selvbruneren, da din hud er fugtet godt igennem. Husk derudover at fugte din hud efterfølgende, så farven fra din udvalgte selvbruner holder længere.

Fordel farven ordentligt

Det er aldrig sjovt at få striber og mærkelige pletter på huden, hvilket kommer af, at du ikke har været omhyggelig nok med fordelingen af din selvbruner under påføringen. Det giver god mening at smøre din krop ind lidt ad gangen, så du starter med underkroppen, og langsomt bevæger dig op ad, så du er sikker på, at du får fordelt lige meget farve alle steder. På den måde opnår du et ens udtryk på hele din krop.

Vask dine hænder

For at undgå orange eller brune håndflader, eller striber mellem fingrene for den sags skyld, så skal du huske at vaske dine hænder grundigt efter påføring af selvbruneren. Det skal du gøre, når du er helt færdig med påføringen, så din hud ikke optager alt for meget farve på hænderne. Hvis skaden er sket, så prøv at vaske dine hænder med en skrubcreme, så får du den værste farve af.

Husk at bygge farven op

De fleste selvbrunere kan bygges op over tid ved hjælp af flere lag, og hvis du gerne vil opnå en kraftigere farve, så skal du huske at bygge farven op over tid, så du ikke skal starte forfra hver gang.

Tips og tricks!

Vi har samlet et par tips og tricks, som gør det lettere for dig at påføre selvbruner, hvis du står i forskellige situationer, hvor det måske ikke er lige nemt eller tilgængeligt for dig.

Selvbrunerhandske

Vi har tidligere anbefalet, at du bruger en påføringshandske, alt efter hvilken type selvbruner du vælger. Ved at bruge en selvbrunerhandske, eller eksempelvis latex-handsker, så undgår du at få orange striber på hænderne, når du påfører din udvalgte selvbruner.

COOLA
– Sunless Tan 2 in 1

Denne 2 in 1 handske har to funktioner. Den ene virker ekfolierende og den anden kan bruges til at påføre selvbruneren.

DKK 99,00

Selvbrunerservietter til dig på farten

Hvis du skal ud og rejse, eller bare generelt er meget på farten, så er en selvbrunerserviet virkelig smart! Du pakker simpelthen bare servietten ud af pakken, og så smører du den ud over din krop. Husk at vaske dine hænder grundigt, når du er færdig med at bruge servietten, og undlad at gå i bad i de første fire timer efter påføring, så farven kan få lov til at udvikle sig og tørre ordentligt.

EasySun
– Self Tanning Towelette

En hurtig og nem løsning til en sommerglød. Efter blot 3 timer vil du kunne se effekten. Den er utrolig hudvenlig og er produceret i Danmark og under strenge mikrobiologiske forhold.

DKK 15,00

Få smurt din ryg ind

Det kan være svært at få smurt ryggen ordentligt ind, hvis du ikke har nogen i nærheden til at hjælpe dig, men du kan faktisk købe en ryg-indsmører til formålet. Den kan hjælpe dig med at påføre selvbruneren på din ryg, så du kan klare hele påføringen uden hjælp fra andre.

Selvbrunermaske til ansigtet

Hvis du er presset på tid, og ikke kan nå at smøre dit ansigt og lade det tørre med din normale selvbruner, så kan du købe en selvbrunermaske. Denne maske fås til ansigtet, og så kan du påføre den, lige inden du går i seng. Når du så står op næste morgen, så har du fået en velfugtet og flot glød af masken.

Når uheldet er sket…


Hvis du ender med at have mærkelige pletter eller striber efter påføring af din udvalgte selvbruner, så kan du, som tidligere nemt, prøve at bruge en skrubcreme til at tage det værste, og så påføre et nyt lag selvbruner til at jævne farven ud. Hvis det heller ikke hjælper, så kan du også købe en Self Tan Remover, som kan fjerne resten af din selvbruner på huden.

Ingen Kommentarer Endnu

Kommentér

Your email address will not be published.