4 gode bud på vitamin C serum, der giver huden glød → Beauty Living

Vitamin C serum

Indlægget blev opdateret den 14. december 2022

Drømmer du om en glødende, fastere og mere jævn hud? 

Så skal du kaste din kærlighed over vitamin C serum, hvilket ikke kan gå for langsomt. Tilføj den til din hudplejerutine, og din hud vil elske dig. Serummet kan med fordel anvendes af alle aldersgrupper, og du gør din hud en tjeneste, hvis du allerede begynder ved 20 års alderen.

Vores bud på forskellige vitamin C serummer

Garnier Vitamin C Serum 50 ml

Garniers serum med citronekstrakt er kendt for sine lysende egenskaber. Serummet giver en strålende glød og efterlader huden silkeblød. Flasken er 40% genbrugsglas, og både æsken og flasken er genanvendelige. Derudover føles den dejlig på huden og fedter ikke.

Ecooking C-vitamin serum 20 ml

I denne serum får du ikke blot C-vitamin, du får også andre gode ingredienser: hyaluronsyre, sodium PCA og actibiome. Kombinationen af disse effektive ingredienser får din hud til at fremstå yngre, lysere og sundere. Ecookings serum er parfumefri, dermatologisk testet, AllergyCertified og vegansk.

Ole Henriksen Banana Bright Vitamin C Serum 30 ml

Serummet fra Ole Henriksen er en lækker og velduftende serum, som føles dejlig på huden, og er drøj i brug. Produktet indeholder PHA, der forbedrer hudens struktur, og hyaluronsyre, der giver fugt.

Vichy Liftactiv Supreme Vitamin C Serum 20 ml

Dette vitamin C serum fra Vichy er et højkoncentreret antioxidant anti-age serum med 15% C-vitamin. Serummet virker mod fine linjer og for hud, der mangler glød. Det efterlader huden glattere og med en fornyet glød.

Hvad er C-vitamin?

C-vitamin hører til den gruppe af ingredienser, du skal og bør have som en del af din hudplejerutine. I denne gruppe finder du også niacinamid, syre, peptider og A-vitamin (retinol). 

C-vitamin er en kraftfuld multi-funktionel antioxidant med en lang række positive effekter:

  • Reducerer rynker, linjer og pigmentforandringer
  • Lysner pigmentpletter 
  • Beskytter mod solskader 
  • Giver en mere ensartet hudtone
  • Giver huden glød og udstråling
  • Stimulerer dannelsen af kollagen

Sagt med andre ord, C-vitamin er mere eller mindre et flydende mirakel. Det kan lidt af hvert, og hvem vil ikke gerne have de positive effekter? Men selvom det kan virke som flydende mirakel, så er det vigtigt at understrege, at det ikke er for alle hudtyper såsom sensitiv hud. Uanset hudtype anbefaler vi, at du starter ud med en lav koncentration og kun nogle dage om ugen. Blot indtil din hud har vænnet sig til det. Du kan nemlig godt opleve rødme og irritation, og nogle oplever det kraftigere end andre. Det gælder også niacinamid, A-vitamin og salicylsyre, da de alle kan være hårde for huden, hvis huden ikke er vant til dem.

Forskellige slags C-vitaminer

C-vitamin er ikke bare C-vitamin, da der efterhånden anvendes forskellige typer af C-vitamin i hudpleje. Den mest almindelige, billigste og bedst kendte er ascorbic acid. Det er den originale, som er dokumenteret i adskillige studier gennem årtier. Den virker i koncentrationer på op til 20%. Produkter med ascorbic acid kan du bl.a. opleve:

  • Mere jævn hudtone 
  • Pænere hud
  • Beskytter og reparerer solskader
  • Reducerer pigmentpletter og rynker

Alt det lyder jo godt, men jo højere koncentrationen er i produktet, jo mere prikker det. Det er ikke alle, der kan tåle en høj koncentration, da det kan blive for meget for huden, og især med en 20% ascorbic acid serum. Her kan du med fordel fortynde det med en fugtighedscreme ved hver brug. Ascorbic acid serum er nemlig ikke let at have med at gøre og kan give bivirkninger såsom irritation og rødme. Det er svært at få den til at forblive stabil, da den kræver nogle bestemte forhold. Får den for meget kontakt med luft og lys, bliver den ineffektiv og brun.

Nye typer af C-vitaminer og holdbarhed

Magnesium ascorbyl phosphate, sodium ascorbyl phosphate og ascorbyl glucoside er nogle af de nye typer af C-vitamin. Fælles for dem er, at de er forsøg på at udvikle mere stabile former for C-vitamin, som ikke har de samme bivirkninger som ascorbic acid. Det vides ikke, hvilken af de nyeste typer C-vitaminer, der er mest stabile, effektive og bedst på grund af manglende forskning og viden. Så hvis du gerne vil have en type C-vitamin med god dokumentation, skal du gå efter produkter med ascorbic acid. Dog skal du være opmærksom på, at nogle oplever, at huden lugter metallisk efter nogle timer med en høj koncentration af ascorbic acid. 

Det allerbedste for vitamin C serummer er en uv-beskyttet og lufttæt emballage, hvilket desværre ikke særlig mange almindelige pumper, pipetter og tuber kan leve op til. Det gør, at serummerne har en begrænset holdbarhed. Derudover skal de også opbevares mørkt.

Anvendelse af vitamin C serum

Vitamin C serum kan anvendes morgen og aften, men hvis du bruger retinol (A-vitamin) om aftenen, anbefales det at bruge vitamin C serum om morgenen. Fordelen ved at bruge det om morgenen er, at du får mest muligt ud af de antioxiderende egenskaber, men så skal du huske at slutte af med en solcreme (efter dagcremen) eller en dagcreme med solfaktor. 

Start ud med en nyrenset hud, herefter påfører du en mængde svarende med størrelsen på en ært på ansigtet, og glem ikke halsen og brystet. Husk, at påføre alle serummer, inden du påfører din fugtighedscreme (dagcreme og natcreme), så du får det mest optimale ud af koncentratet. Synes du, at konsistensen er for tyk, kan du som sagt med fordel tynde ud ved at blande produktet med din fugtighedscreme eller en hyaluronsyre serum, som fugter din hud.

Blande vitamin C serum med andre produkter

Du har sikkert hørt, at man ikke må blande vitamin C serum med andre serummer såsom niacinamid og retinol. Det er også rigtigt hvad angår retinol, fordi det er to stærke syrer, som i en kombination kan overbelaste huden. Bruger du en creme med retinol i, skal du sørge for at vitamin C serummet er trukket godt ind i huden, inden du påfører retinol-cremen. Det er derimod en skrøne med niacinamid og salicylsyre. Det beviser Garniers C-vitamin serum i hvert fald, som indeholder dem begge. Derudover kan du også med fordel blande C-vitamin og E-vitamin, da de forlænger og forstærker hinandens effekt. 

Den bedste vitamin C serum

Vi kan ikke sige, hvilken serum der er den bedste på markedet, men skulle vi anbefale en, vil vi anbefale Garniers Vitamin C Serum. Den har en masse gode antioxidanter såsom niacinamid, salicylsyre og selvfølgelig C-vitamin, hvilket nærmest lyder som flydende mirakel på flaske. Den er god til dig, som lige har taget hul på sin hudplejerejse, fordi prismæssigt er den overkommelig, og koncentrationen af niacinamid, salicylsyre og C-vitamin er ikke særlig høj. Det er en god ting, fordi lige i dette tilfælde er jo højere koncentration ikke ensbetydende med, at produktet virker bedre. Det er som sagt, de færreste der kan tåle høj koncentration af alle tre serummer. Den er derfor god til dig, som ikke har prøvet dem før og lige har tilføjet dem til din hudplejerutine. Din hud kan nemlig med den lave koncentration vænne sig langsomt til dem, og du undgår dermed en rød og irriteret hud.

Nu spørger du sikkert: “Hvorfor skal jeg tilføje C-vitamin til min hudplejerutine, når jeg i forvejen bruger niacinamid, A-vitamin og salicylsyre?” Det er et rigtig godt spørgsmål, og C-vitamin kan i denne kontekst virke unødvendig og overflødig, men det du får med C-vitamin er antioxidanter.

Det bedste og optimale resultat får du ved at bruge vitamin C serum dagligt. Det er selvfølgelig mest effektivt, når du påfører det på en nyrenset hud, hvilket gør sig gældende med alle serummer. Men husk, det der virker for din veninde, mor, søster eller lignende, virker ikke nødvendigvis for dig, da vores hud er forskellige, så prøv dig frem og se, hvilken en du bedst kan lide.

FAQ

Ingen Kommentarer Endnu

Kommentér

Your email address will not be published.